De Eerste Belangrijke Levensjaren
Bron: Edmond Schoorel
1e levensjaar: Is het jaar van de tast en zo gaat het kind van alles verkennen. Het kind maakt kennis met zijn fysieke lichaam. Het is fijn te leren voelen en te ervaren waar de grenzen liggen van jezelf en de ander. Hoe voelen dingen aan waar is het van gemaakt. Het is heel belangrijk dat dit goed gaat met het oog op het hele verdere leven. Het kind moet zich veilig, vertrouwd en bekend gaan voelen in zijn eigen lijf.
2e levensjaar: Is het jaar van de levenszin. Hierdoor kom je ook in de tijdszin. Het ritme van de dag en nacht, spelen en moe worden. Het jaar van vast eten, drinken, warmte, kou en troost. Met hulp van de levenszin leert een kind zich identificeren met zijn lijf.
3e en 4e levensjaar: Is het jaar van de bewegingszin, oriëntatiezin en evenwichtszin. Bewegen gaat gepaard met plezier en door oefenen leert het kind rennen, springen, klimmen en nog veel meer en steeds beter en beter. Hierdoor voelt het kind zich ook vrij en bepaalt de bewegingen. Je weet waar je ledematen uit hangen en je voelt waar je stopt en dat maakt je slim. Er ontstaat bewustzijn.
5e levensjaar: Hier begint pas de sociale ontwikkeling en dat je de ruimte kan delen met een ander. Hier kan je ook pas vanuit jezelf delen met een ander en echt samen spelen.
EDMOND SCHOOREL:
Kinderarts, zowel regulier als antroposofisch opgeleid.
Tot 2012 heeft hij ook als regulier kinderarts gewerkt in verschillende ziekenhuizen, vanaf 2000 in het Diakonessenziekenhuis in Zeist/Utrecht. Hij heeft in 1996 samen met anderen het Kindertherapeuticum opgericht. Daarvoor was hij 12 jaar verbonden als kinderarts aan de antroposofische kliniek in Bilthoven, de Willem Zeylmans van Emmichovenkliniek.
Edmond Schoorel schreef o.a.:
De eerste zeven jaar, Kinderfysiologie
Warmte, Het belang van warmte voor het opgroeiende kind
Beeldschermbeelden, Opvoeden in het digitale tijdperk
SLAPEN OP DE OPVANG:
“Alles draait om ritme, in de eerste plaats om het juiste ritme tussen slapen en waken, tussen hartslag en ademhaling (als hart en longen op elkaar zijn afgestemd, gaat het doorslapen beter (9de à 10de levensjaar).
Ontwikkeling – Baby tot 3 maanden: slapen van 6 uur ’s avonds tot 6 uur ’s avonds; rond de klok! – na drie maanden: nacht-, ochtend- en namiddagslaapje; – 4 jaar eigenlijk ook een namiddagslaapje nodig – 6 jaar: uitgeput na schooltijd (rust na school)
Je kind in je bed nemen kan, cocoonen is OK als de ouders er zich goed bij voelen – Maar slapen heeft niets met hechting te maken – Kinderen overdag wakker maken opdat ze ’s nachts beter zouden slapen, heeft geen zin. Anders gezegd: Het idee als zou je je kind tijdens het middagslaapje moeten wakker maken opdat hij dan beter ’s nachts kan slapen, is fout! Hier hebben de ouders een probleem. Het is niet de taak van de onthaalouder of kinderverzorger om andermans problemen op te lossen.
0-7 jaar is een unieke periode. Dat is de basis voor de rest van het leven. – Een pasgeborene (1-3 m) heeft geen ritme, geen dag en nacht-gevoel; het gaat alleen om voeden en slapen. Daarna moeten wij er ritme in krijgen. – Een eenjarige (11-14 m) slaapt eenmaal tijdens de dag en de hele nacht; de duur van het dag slaapje speelt geen rol … je kan nooit genoeg slapen!!! M.a.w. de dag slaap heeft geen invloed op de nachtslaap. – Ideale tijdsindeling: 7 uur opstaan; om 11.30 eten en ten laatste tegen 12 uur in bed tot 14 à 14.30 uur; om 19 uur slapen! – Tijdens de dag slaap, hoeft het niet duister te zijn in tegenstelling tot de nachtslaap! – Een test die het belang van de dag slaap aantoont. 200 kinderen kregen het bezoek van een onderzoeker die een belletje toonde en weer wegborg. 100 kinderen gingen daarna slapen, 100 andere kinderen niet. Vier uur later kwam de onderzoeker terug met het belletje. De kinderen die geslapen hadden, herkenden de onderzoeker en het belletje. De andere kinderen vertonen geen herkenningsgedrag. Dit onderstreept het belang van het rusten als een weg om ervaring te delen. – Slapen moet gebeuren in veiligheid en zekerheid (save and secure) vandaar hetzelfde kinderbedje, dezelfde plaats, hetzelfde ritueel
JE AFWEER IN ACTIE BIJ KOORTS Door
Koorts: is een stijging van de lichaamstemperatuur en wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking. Onder de 38 graden spreekt men van verhoging, daarboven van koorts. Het lichaam bestrijdt een infectie door het verhogen van de temperatuur. De warmte versnelt namelijk de stofwisseling waardoor lichaamscellen sneller kunnen herstellen. Ook versnelt de hartslag en daarmee de bloedsomloop, waardoor de afweerstoffen zich sneller kunnen verspreiden door het lichaam. In principe is koorts dus een natuurlijk beschermingsmechanisme. Wordt de koorts te hoog (boven de 42 graden), dan kan het gevaarlijk worden. Koorts kan ook opgewekt worden door bacteriën. Op die manier kunnen zij zich sneller verspreiden door het lichaam. Is er sprake van koorts dan zijn er vaak nog een aantal bijkomende klachten zoals vermoeidheid, algehele malaise, concentratieproblemen, verminderde eetlust, pijnlijke spieren en slaperigheid. Heb je hoge koorts (40 °C en hoger) dan kun je gaan ijlen.
Koortsstuipen: bij kleine kinderen kan koorts plotseling snel oplopen waardoor er een koortsstuip kan ontstaan. Het ontstaat door een tijdelijke kortsluiting in de elektrische functie van de hersenen en is daarom een epileptische aanval. Er is sprake van schokkende armen en benen en de ogen kunnen wegdraaien. Ook worden kinderen wat blauw. Na de koortsstuip vallen veel kinderen in slaap. Koortsstuipen komen voor bij kinderen tussen de 1 maand en vijf jaar oud. De oorzaak ligt in het gegeven dat de hersenen van kleine kinderen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Tijdens een koortsaanval ontstaat er dan gemakkelijker kortsluiting. Het is erg naar om te zien en ouders schrikken er ook vaak heel erg van. In de meeste gevallen is het niet gevaarlijk. Let wel op dat kinderen zich niet bezeren doordat zij zich bijvoorbeeld stoten. Heeft het kind tijdens de ziekteperiode meerdere koortsstuipen of duren ze langer dan vijf minuten dan is het raadzaam naar de Eerste Hulp te gaan. Meestal duren koortsstuipen een paar minuten en komen ze een enkele keer voor tijdens een ziekteperiode. Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als je kind een koortsstuip heeft gehad. Er kan dan namelijk gekeken worden wat de oorzaak van de koorts en dus de koortsstuip is.
©