hart slinger
Een “tweede huis” voor je aller belangrijkste bezit, je kindje.

Als ouder wil je dan ook de allerbeste opvang die je je maar bedenken kunt.
Bij Rozerood vind je kleinschalige professionele gastouderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar Met één vast en vertrouwd gezicht. De dagen dat jullie terecht kunnen zijn: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 07.30 uur tot 17.30 uur. Op deze dagen zullen er rond de 4 kindjes zijn en sowieso niet meer dan 6. De kinderen kunnen hier op hun eigen tempo, spelen, ontdekken, rustig opgroeien in deze drukke maatschappij en mogen zijn wie ze zijn.

Over mezelf:
Zolang ik me kan herinneren waren er baby’s bij ons in de familie. Mijn moeder is één van de 12 kinderen uit haar gezin en ik heb wel 30 neven en nichten. Kleine kinderen vond ik altijd geweldig en ik wilde zelf jong moeder worden. Op mijn 23e kreeg ik mijn dochter Mayra en drie jaar later kreeg in mijn zoon Luc. Het zorgen en moederen vond ik heerlijk en ik heb me nooit verveeld.
Toen mijn tweede naar de 1e  klas ging ben ik de opleiding spw 3 gaan doen. Ik heb toen ook kennis gemaakt met reguliere opvang maar daar mis ik echt iets warms en diepgang. Het liefdevol omgaan met kinderen en de antroposofie daarbij vind ik een mooie inspiratie. Zelf doorliep ik de vrije school in Den Haag en mijn kinderen in Haarlem. Vorig jaar deed ik de antroposofische cursus voor “Het Jonge Kind” en dat vond ik echt thuiskomen.
Verder heb ik diploma’s in Visagie, Patisserie, en EHBO voor kinderen, ben ik handig en creatief.
vrije vorm tuin met kindje en moeder

Vanuit de antroposofie leef je met eerbied voor mens, dier en natuur. Werken met je hart, handen en hoofd met kinderen vind ik het mooiste. Vooral meevoelen met wat er gaande is en wat een kind nodig heeft in warmte, voeding, veiligheid, geborgenheid en soms ook troost.
Vanuit de antroposofische kijk wordt er de eerst zeven levensjaren van de  mens besteed aan de bouw van het lichaam tot aan het wisselen van de tanden. Daar gaat zoveel kracht in zitten dat je de kinderen nog niet moet aanspreken op cognitief gebied. Eerst moet de fundering goed zijn voordat je een huis kunt gaan bouwen. Het kind is in deze eerste zeven jaren druk bezig met zichzelf en zijn lijf te leren kennen. Je fijn en vertrouwd  gaan voelen in je eigen lijf is daarbij van essentieel belang  voor de verdere ontwikkeling. ( verderop een stukje van Edmond Schoorel)

Kinderen bootsen van nature na en dan al spelenderwijs gaan zij zich van alles eigen maken. Gewoon de dag meebeleven  in het gezin is al heel leerzaam. Zo vinden ze het heerlijk om mee te helpen met tafel dekken, de was vouwen en zo nog veel meer. Ze ontdekken, klauteren, klimmen, maken, doen, luisteren, beleven en nog veel meer op een hele dag. Als verzorgster moet je je dus bij alles bewust zijn dat alles gezien en nagebootst wordt. Via jou leren ze hoe het er in de grote wereld aan toe gaat. Dus je moet alles met het grootste respect voor mens, dier en natuur doen. Het is daarbij ook heel belangrijk dat je “echt” bent. Kinderen voelen namelijk aan als dit niet zo is maar omdat ze het dan niet kunnen plaatsen kunnen ze niet vertrouwen op hun gevoel. Als je “echt” bent en eerlijk kun je ze een goede basis geven waar ze op leren vertrouwen en dat hebben ze nodig in hun ontwikkel proces. Verdrietig en een beetje boos horen daar ook bij.

Het ritme en de voorspelbaarheid van de dag geven de kinderen emotionele veiligheid. Wanneer ze weten wat er gaat gebeuren van het één naar het ander kunnen ze met een gerust hart  “gaan spelen”. Dus wanneer we aan tafel gaan, zingen we een liedje en dan kan het kind zelf uit zijn spel komen en erbij komen zitten. Bij het zingen van vaste liedjes weten de kinderen wat er komen gaat en ook wat er daarna komt en aan het einde van de dag komt dan papa of mama je weer ophalen. Het wennen aan en het kennen van het ritme heeft even tijd nodig maar geeft daarna het vertrouwen dat het goed komt. Afscheid nemen kan in het begin dan ook lastig zijn en eigenlijk is dat goed want dat geeft alleen maar gehechtheid aan. Het kind moet het vertrouwen krijgen dat je weg gaat maar ook dat je altijd weer terug komt. Het wennen moeten we dan ook zorgvuldig invullen, en na deze periode starten we de hele dagen. Natuurlijk kijken we hierbij altijd naar de behoefte van je kindje en passen we het wen schema indien nodig aan. Graag kom ik in het begin ook een keer bij jullie thuis om te weten waar jullie kindje vandaan komt dat is voor de kinderen en mijn beeldvorming erg fijn.

logoHet belang van een vast ritme is emotionele veiligheid. Zo beleven we het ritme van de dag, de week, de maanden en de jaren. Leren kinderen eerst het ritme van de dag en de weken leren ze dan ook langzaam kennen. Daarnaast leven we met de seizoenen en jaargetijden door middel van liedjes, verhaaltjes en feesten en na een tijd weten de kinderen ook wat er na elkaar gaat gebeuren en ook dat stelt ze gerust. Je hoeft hier niet heel groot uit te pakken, als je het klein houd en bv drie dezelfde liedjes een tijdje zingt is dat al genoeg. Na een tijdje weet het kind waaraan het liedje verbonden is. We spelen met natuurlijke materialen en wat we in de natuur vinden. En natuurlijk ben ik erg van de knuffels en kussen en kunnen kinderen heerlijk bij me op schoot zitten, er is plek voor iedereen. En zo is Rozerood ontstaan uit de behoefte om kleinschalige, veilige en geborgen opvang te bieden.

Slapen op de opvang:
Wanneer kindjes vier jaar gaan worden en soms ook wel eerder gaat het slaapje verschuiven. Soms zie je dat kinderen niet meer slapen en dan wanneer ze naar de kleutergroep/school gaan hebben ze weer slaap nodig om één en ander te verwerken. Op de opvang bij Rozerood, waar de kinderen gem 10 uur per dag zijn, gaan alle kinderen naar bed. Ook de bijna 4 jarige kinderen. Het belang van even rust of gezonde slaap is op een opvang dag belangrijk. Een opvang dag is veel drukker dan een dagje thuis zijn. Er is voortdurend drukte, beweging en sociale interactie, kortom veel prikkels. Rustmomenten zijn ook essentieel voor de opbouw van organen en het verwerken van ervaringen. Ook is het een moment dat de baby’s een fles krijgen of even het rijk/rust alleen hebben. Wanneer kinderen in slaap vallen is het fijn als ze iig 1 uurtje slapen. Wanneer ze dat niet doen is het fijn dat ze “even” rusten en dan kunnen ze er na ongeveer een half uur weer uit. Bedenk ook dat deze “tussenfase” maar een korte periode is in het leven van je kindje. Ouders denken soms dat je een kindje even wakker kunt maken als er nog een aantal liggen te slapen, en/of één van de kinderen niet naar bed brengen. Dit klinkt heel makkelijk maar werkt in de praktijk voor mij niet.

De tijd dat de kinderen bij mij zijn wil ik dat ze het fijn hebben en ik ben niet voor “moeten”. Maar van liefdevol begrenzen en soms toch even mee met de rest, kan ook voorkomen zoals bv aan tafel gaan. Maar bv bij creatieve- of bak momenten mogen de kinderen mee doen maar als ze lekker aan het spelen zijn is dat ook prima. Ik haal ze niet abrupt uit hen spel, maar door “het” liedje te gaan zingen dat ze kennen en weten wat er komen gaat, kunnen ze aansluiten en meedoen of niet. Je zult versteld staan wat ze zo spelenderwijs mee krijgen/leren. Soms moet je kinderen in hun spel laten en alleen maar aanschouwen wat er gaande is. In het ritme van de jaargetijden wil ik de bodem leggen voor een fijne plek waar jullie kinderen zich thuis kunnen voelen.

En we halen dan ook zo vaak als het maar kan een frisse neus, buiten spelen in de tuin is een belangrijk onderdeel van het leven en de seizoenen. In de buurt is een fijne omheinde speeltuin of we kunnen er met de bakfiets op uit mocht dat mogelijk zijn. Waarbij de kinderen in de bakfiets op een passende zit plek qua leeftijd zitten. Evt in een verklein stoeltje of zitstoel achterop. Daarbij zitten de kinderen allemaal vast met een veiligheid riempje.

©